Пресата за нас
Вестник "Янтра днес"

 

             Училище по билкария и гайди за Еньовден на Самоводската чаршия.

http://www.dnesbg.com/obshtestvo/utchilishte-po-bilkariya-i-gaydi-za-enyovden-na-samovodskata-tcharshiya.html

 

 
АГРОКОМПАС ЗА НАС...

Древното жито на траките – лимецът,
разкрива своите тайни

Интервю на Косара Тролева и списание Агрокомпас с Емил Елмазов.

Active ImageУспяла да просъществува 17 хиляди години, днес забравената житна култура лимец се радва на нарастващ интерес от страна на българските стопани. За да разберем повече за дивото жито на древността и за невероятните му качества, посетихме с. Кметовци, Габровско, където един човек се е посветил изцяло на съхраняването и възраждането на древната култура.

С приказката за „Житния дух”

започна нашата среща с Емил Елмазов, който е член-кореспондент на Международната академия по информатизация в Москва и ревностен пазител и разпространител на древното жито на траките – лимеца. Тази приказка не започва с „имало едно време”, а разказва за традициите на нашите прадеди при приготвянето на хляба. А хлябът започва от зърното, а зърното е лимец. Предците ни са вярвали, че хлябът е живо същество, че в него живее „житният дух”. Замесвали са го, като са пеели определени ритуални песни и са спазвали обичаите, предавани през поколенията. Топъл хляб никога не се реже с нож и не се мушка с вилица, защото ще убиеш „житния дух” и няма да има добра реколта, ни напомнят те.

Преди около 10 години Емил Елмазов издирва в Родопите диви житни треви, от които се извлича житно мляко – една от важните съставки за производството на билкови препарати. Случайно се натъква на туфа от житни класове. Събира семената и ги изпраща за изследване в София. Резултатите показали, че това са семена от лимец – най-древното жито на света, успяло да оцелее 17 хиляди години. Оттогава датират намерените артефакти, но според Елмазов, то е още по-древно растение. В почти всички тракийски могили у нас са открити семена от лимец, което потвърждава тезата, че траките са го използвали за направата на хляб. Съществува вярване, че хлябът, който Христос е раздал на своите ученици на Тайната вечеря, е бил замесен от лимец.

Езотериците, които са се включили в изследването му, твърдят, че това не е земно растение, а е от планетата Сириус. Анализът на семената показва, че това растение е диплоид, или

единствената пшеница на Земята в момента, която има седем хромозомни двойки

Двузърнестият лимец, например, е тетраплоид, другата покритосеменна пшеница – спелтата, е хексаплоид. Наличието на повече хромозомни двойки означава, че тези растения са много по-отворени и нестабилни, защото биха могли да се кръстосват с други видове от това семейство. Древният еднозърнест лимец е толкова себичен и самодостатъчен, че и до ден-днешен може да се намери като диворастящо растение, оцеляло без грижата на човека, защото българинът не го е отглеждал близо стотина години, а тук-таме, където се е срещал е бил използван като „чистач” на нивите и за фураж за добитъка. Лимецът е най-древният от групата на покритосеменните пшеници. При вършитба стеблото му се начупва, а зърното му остава здраво, обвито в няколко слоя плеви, поради което се налага допълнително олющване преди да бъде използвано за храна.

 

·         

 

Продължава...
 
Вестник „БОРБА“ за нас

Вестник „БОРБА“ за нас…

Емил Елмазов: „Хората все повече разчитат на билките и предстои нова ера в използването им”

 

Емил Елмазов е производител на билки и известен лечител. Собственик на билковия резерват „Билкария” в Боженския балкан. Той е председател на Съюза на билкарите у нас и член-кореспондент на Международната академия по информатизация в Москва. Емил Елмазов се занимава също и с ирисова диагностика.

 

- Г-н Елмазов, лятото е сезонът, в който се събират билките. Увеличава ли се интересът към тях и доколко хората разчитат на лечебните растения?

- Хората разчитат на билките по различен начин - според своята интелигентност, според настроението и прочетеното от тях, но в действителност по-фините хора обичат цветовете, хомеопатията, да им се въздейства на емоцията, на мисленето, на съзнанието. Други пък харесват въздействието върху тялото - искат да отслабнат, да се излекуват, и тогава се ползват въздействията от по-ниските честоти, но с по-сериозната биохимия, както при един възпалителен процес. Има и друга група хора, които само обичат да четат и говорят за билките. И трите групи обаче са добре дошли при нас.


Продължава...
 
ВЕСТНИК ДУМА ЗА НАС…

ВЕСТНИК  ДУМА ЗА НАС…

Емил Елмазов:

Защо спасение и защо от Балкана?

Ако лекуваш човека и го храниш с отрови, по дяволите подобно лекуване, казва президентът на фирма "Билкария" и председател на Съюза на билкарите в България

Борис Данков

24. Юни 2011, брой 142

 

- Г-н Елмазов, навремето ДУМА първа подаде ръка на "Билкария". Ако си спомняте, ние публикувахме под тази рубрика едни от първите ваши материали за едновременното въздействие на някои лечебни растения на биохимично, емоционално и енергоинформационно ниво...

- Да, беше много странно, че тъкмо вашият вестник преди двайсетина години реши да се позанимава с нещо, което изцяло противоречеше на "чистия" материализъм - високовибрационните  същности на растенията. Може би редакторите бяха по-широко скроени от кройката на вестника. А иначе природната медицина и културата на отношението към лечебните растения у нас и тогава, и сега, не се вписват в никакви просветителски планове на държавните институции. Добре, че са вестниците и телевизиите...

Продължава...
 
АГРОФОРУМ на гости на БИЛКАРИЯ

АГРОФОРУМ на гости на БИЛКАРИЯ

http://agro.bg/videos/video432.html

 

 Active Image

 Целият репортаж с Емил Елмазов и пресни кадри от нивата с лимеца очаквайте в АГРОФОРУМ – националното телевизионно предаване за селското стопанство.

 

 

 
Телеграф за нас

Вестник Телеграф:

МРЪСНИ БИЛКИ НЯМА ДА СТИГАТ ДО ПАЗАРА

Интервю с  Емил Елмазов

-         Господин Елмазов, какви ще са промените за пазара на билки у нас, след като от 1-ви май влезе в сила евродирективата за традиционните билкови препарати?

-         Тя беше приета още през 2001 година, но влиза в сила от 1-ви май тази, след като изтекоха преходните периоди в нея. Този документ строго и ясно разглеждаше всяко листо и всяка билка като лекарство. Именно заради това се създаде напрежение. Фармацевтичното лоби искаше до покрие всичко от началото до края на производствения билков процес, като го направи уж в името на добрата производствена практика и в името на здравето на европееца. В директивата има няколко спорни момента, които по-късно се оказаха един терор над мисленето на европейския гражданин, който е свикнал да ползва природни продукти. Искам да изясня какво представлява промишленото фармацевтично производство. То взема едно активно вещество от билката, например от лайка, и го влага в някаква обработка, която според добрата фармацевтична практика съдържа консерванти, овкусители, оцветители,захари. Така в края на краищата се образува една нова структура, която не е природна. Общественото мнение в Европа се консолидира около разбирането, че тя е направена в интерес на фармацевтичните монополи. През годините на преходния период не бяха регистрирани очакваното количество лекарствени препарати. От всички 27 страни в Европейския съюз само няколко страни бяха регистрирали, сред които германците и англичаните. Повече от 17 страни не бяха регистрирали нищо. Оказва се, че тази директива няма да работи.

-         А как е у нас?

-         Тук трябва да отдадем съответното признание на българските здравни власти. Още през 2007 година проведохме една среща с доброто съдействие на агенцията по лекарствата и стана ясно, че законът за лекарствените средства е предвидил една вратичка, в която само фармацевтичното промишлено производство да се подчини на европейската директива, защото то има икономическа възможност да й се подчини, поради това, че произвежда големи тиражи. Това не засяга билковите чайове, хапчетата от билки, когато те нямат синтетичен добавъчен аксесоар, който е от 4-55 вида: класификатори, ароматизатори, подсладители и така нататък.

-      

Продължава...
 
"24 часа" за нас

Вестник „24 ЧАСА“:

 

"ЕС забранява билките! Подпиши се срещу безумството!"

Снимка: Десислава Кулелиева и „24 часа“

Active Image Такива лозунги обикалят интернет и хвърлят в смут билкари, лекуващи се с фитотерапия, природозащитници и патриоти. Причината е, че според евродиректива от 1 май 2011 г. всички нелицензирани билкови лекарства ще се изземат, а разпространителите им подлежат на глоби и съдебна отговорност. За да премине успешно едно билково лекарство клиничните тестове и процедури, са нужни месеци, дори години, и около 200 000 лева, твърдят билкарите.

На тези условия сега отговаряли само големите предприятия. Затова и повече от 130 000 европейци са се подписали за забрана на забраната. Те смятат, че фармацевтичните компании искат да унищожат природната конкуренция.

"Забранят ли ми билките, ще продължа да правя това, което съм правил - заяви Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите у нас. - Ще събера хората, на които фитотерапията е помогнала, и щенаправя партия".

От агенцията по лекарствата донякъде успокоиха страстите с обяснението, че новият ред засяга само промишлено произвеждащите се билкови лекарства - автоматизирано и в огромни количества.

Продължава...
 
Вестник "Уикенд" за нас...

Вестник Уикенд:

 Излиза бестселърът  "Феномените на България“

Active Image Сензационната книга излиза следващата седмица на пазара заедно с вестник „Уикенд“. „Феномените на България“ събира най-добрите лечители, най-истинските ясновидци и най-умелите ходжи и екстрасенси в безценно томче. Книгата ще се продава на специална цена от 6 лева до изчерпване на количествата. В томчето ще научите имената и телефоните за връзка с хората, които могат да променят живота ви само с едно докосване. Всички лечители и ясновидци са доказани майстори на работата с невидимите енергии и силата на биополето им е проверена и сертифицирана от асоциация „Феномени“. В уникалната книга ще научите как и на колко хора са помогнали и ще откриете точния феномен за вашия проблем – неизлечима болест, магия или проклятие. „Феномените на България“ разкрива и най-добрите билкови и народни рецепти за здраве, както и тайната на амулетите за късмет и печалби.

Днес публикуваме в аванс кратък откъс за билкаря-чудо Емил Елмазов.

Шефът на билкарите Емил Елмазов:

РАЗГАДАХ ТАЙНИТЕ НА БИЛКИТЕ

Още преди 40 години, председателят на Съюза на билкарите у нас Емил Елмазов започва да събира разпилени, скрити записки или куриозни факти за растенията.

„Щом ботаниката ги заобикаляше, а медицината ги пренебрегваше, те влизаха в моята класация“, казва спецът по билките. Мечтата му е да ги систематизира и да се изправи пред едно внушително платно, пред една вечна картина на отношенията между растенията и човека, която растенията нямат съзнание да обхванат, а високомерието на хората им пречи да й се възхитят.
„Живият люляк обръща зрението навътре, поражда прозрение. Под цветовете му ясновидецът прозира по-дълбоко в бъдното. Майката изпраща дъщеря си да седи под люляка, ако тя не може да си избере годеник между момците, които я искат. В този храст славеят вие първо гнездо. Ако не намери люляк, тогава търси друго място, но никъде не пее тъй упойващо, дълго и сладостно, както в люляка. Най-често любимата му идва, а той нито я забелязва, нито млъква.

Продължава...
 
Смъртната присъда над народната медицина се отлага

Вестник Република, 24.03.2011:

ЗДРАВНО МИНИСТЕРСТВО УВЪРТА ЗА БИЛКИТЕ

Смъртната присъда над народната медицина се отлага.

Active ImageОтмяна на смъртната присъда за билкарите обещаха от Агенцията по лекарствата (ИАЛ). На среща с представители от Съюза на билкарите в  България чиновниците са обяснили че Директивата на ЕС от 2004 година, според която билките трябва да минат през сложно регистриране, за да се използват в лекарства, важи само за „промишлено производство“.

Здравните власти обаче категорично отказаха да обяснят пред РЕПУБЛИКА кои са производителите, попадащи в тази категория. И от Здравно министерство, и от ИАЛ  не пожелаха да коментират какво точно означава „промишлено производство“.

От министерството отговориха, че Директивата засяга само „лекарствени продукти от растителен произход, а не билки и билкови екстракти“.

РЕПУБЛИКА потърси мнението на Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки у нас. Според него вероятно става въпрос за предприятия, които работят под  специален разрешителен режим, отговарящ на стандартите за безопасно производство на лекарствени продукти.

Надежда

Дали това имат предвид и чиновниците засега остава загадка.

По отношение на същата евродиректива британското правителство обяви преди броени дни, че позволява на билкарите да предписват билкови продукти, каза пред РЕПУБЛИКА Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите у нас и член-кореспондент на Международната академия по информатизация.

Това ще даде легален статус на билкарите в Англия да използват билкови лекарства, нелицензирани от ЕС (Директива 2001/83/ЕС и нейното допълнение 2004/24/ЕС).

 
Информационна агенция Блиц - интервю с Елмазов

Информационна агенция Блиц:

 

От 1 май може да изчезнат от аптеките билковите препарати, които попадат в категорията на лекарства

Чиновниците в Европейския съюз всекидневно бълват какви ли не директиви, програми и забрани, които касаят живота на всички европейци, включително и нашия. Така преди 11 години в ЕС се захващат с билковите продукти, които трябва да се пререгистрират, ако съдържат повече от една билка, като лекарство, за да се продават легално в аптеки и дрогерии, както досега. Тази процедура обаче струва около 200 000 лв. за регистрацията на един продукт, отнема 4 години и е абсолютно безсмислена. Новото изискване влиза в сила от 1 май т.г. и реално заплашва природните продукти да изчезнат от аптеките, ако директивата не отпадне. От всичко това ще спечелят фармацевтичните гиганти. Повече за наболелия проблем разказа Емил Елмазов, чл.-кор. на Международната академия по информатизация в Москва и председател на Съюза на билкарите в България.


- Г-н Елмазов, кога разбрахте за евродирективата, която ще забрани продажбата на билкови продукти, нерегистрирани като лекарства?
- Тази евродиректива е от 2001 г. С нея се прехвърлиха билките от помощно средство, за каквото се водеха дотогава, към квалификацията лекарства. През 2004 г. обаче всичко, производно от билки - сиропи, добавки, таблетки, беше пъхнато под шапката на лекарствата. Това стана отново с решение на ЕС. Имаше 7 години гратисен период, през който производители на билкови продукти трябваше да извършат пререгистрацията им като лекарства, за да могат да ги продават в аптеките и дрогериите. Този срок изтича на 1 май т.г., а ние изобщо не знаехме за тази директива допреди няколко месеца.

- Сега вече знаете, но какво може да се направи от страна на производителите на билкови продукти, като вас?
- С времето започнахме да осъзнаваме колко невъзможно е да се направи новата регистрация на продуктите от малка фирма, не само в България, а и по света. Сега, за да се регистрира един продукт, трябва да се извадят около 40 документа. Започна да се оказва, че и големите фирми се затрудняват в това. Необходими са около 200 000 лв. за регистрацията само на един билков продукт.

Искат се фармакологични и клинични изследвания,

които трябва да организирате и платите. След това тези документи трябва да се заявят в българския орган, който се занимава с това, те да ги преведат в Брюксел, оттам да отидат в Комитета по растителните лекарствени средства. Така се видяха реалните цели от тази евродиректива. А те са ясни от самата нея - там се казва, че тази директива се прави в интерес на здравето на европейските граждани, но не бива да възпрепятства развитието на фармацевтичната промишленост. Т.е. няма конкрет
на забрана за продажба на билкови продукти, а хитро и тежко оскъпяване на цялата процедура по регистрацията им.

- Как реагираха на това други европейски държави?

В Англия успяха да регистрират само 90 билкови продукта от растителен произход. Не ги бъркайте с хранителните добавки - те са нещо отделно. Една мащерка например може да се представи като чай и да се продава в магазините. Ако обаче напишете, че това растение лекува безсъние - вече се води лекарствено средство и трябва да се премине цялата тази процедура, за която ви казах. На хранителните добавки, независимо какви билки съдържат, не може да се напише никаква здравна насоченост. Най-много може да се напише, че благоприятства бодростта, но не и имунната система например. На хранителните добавки не може да се напише дори действащото активно вещество, както е при лекарствата. За да го напишеш - трябва да минеш въпросната процедура.

Немските фирми регистрираха само 72 билкови лекарства, опитвайки се да изпълнят тази директива на ЕС. 18 евространи изобщо не посегнаха към такава регистрация. Стана ясно, че

само 1% от билковите продукти на Европа

са реализирани по новата процедура за 10 години. Така на европееца му се отнема правото да избира - природна медицина или фармацевтично производство - той ще трябва да посегне към второто. Тук става дума за загробване на природната медицина, за да може всичко да бъде оскъпено 10 пъти и да мине през големите фармацевтични гиганти. Това не може да е направено току-така, само водени от грижата за здравето на европееца. Ограничават се възможностите на потребителя. В последните години се извършиха редица международни акции, които се наричаха луда крава, птичи грип, свински грип и т.н. Това показва, че като се даде възможност на Биг фарма да се разпищоли, тя го прави без никакво чувство за мярка. Ето, стига се дотам, че ако сме имали един сироп от босилек за кашлица, с добавка от мащерка, ще трябва от 1 май да го снемем от рафта на аптеката, да започнат нови клинични изпитания и да мине цялата процедура, за която ви говорих. Това ще отнеме 4 години, ще струва 200 000 лв., продуктът ще се оскъпи 20 пъти и пак да се продава същият сироп за кашлица.

- Ще изчезнат ли билковите продукти от аптеките у нас след 1 май?
- Това е залегнало и в нашето законодателство. Най-вероятно контролните органи ще минават по аптеките и ще

хвърлят в чувала всичко, което не е регистрирано

по новата директива. Ние, като производители, ще се “скрием” зад хранителните добавки, но там няма да можем да съобщим за нито едно здравно качество на нашите продукти. Някои от продуктите ще ги превърна в козметично мазило и ще напиша многоточие по отношение на това за какво помагат. Козметичните продукти са с техническа документация на фирмата, както и хранителните добавки. Производителят носи отговорност за това, което продава, но не може да се препоръча при даден здравен проблем.

Предполагам, че и други колеги ще потънат в т.нар. хранителни добавки и козметични средства. Мога да кажа, че билковите продукти, които са в категорията на лекарства, ще изчезнат от аптеките, ако европейската директива не отпадне. Ние ще продължим да се съпротивляваме и да се борим, защото природата е наша майка, не сме родени в лаборатория.

- България би могла да не синхронизира законодателството ни с европейското...
- Би могла, но това вече е направено. Англичаните успяха да спрат влизането в ход на евродирективата в тяхната страна. Ние също събираме подписи в интернет от 7 месеца насам. Тя ще бъде препратена към еврокомисията на здравето и при достатъчна активност ще се обърнем към нашите депутати и ще ги попитаме дали не биха се съобразили с дълбокия корен на природната медицина в България, с традициите у нас. Затова призовавам хората, ако не искат да имат по една торба хапчета, да се включат в това движение, което сме започнали. Сега Биг фарма решава всичко за нашето здраве. Те завидяха на оборота от хранителни добавки и природни продукти, и решиха да си го присвоят.

Едно интервю на Маргарита Благоева

 

 
Елмазов в TV +

Active Image

 16-ти февруари 2011 г. е паметен ден в историята на английското билкарство. След близо 20 години кампании, провеждани от лечители и билкари, няколко промени в правителството и доста пропуснати срокове и неспазени обещания, британското правителство най-накрая обяви, че официално ще разпознае природната медицина и позволи на билкарите да продължат да предписват нелицензирани билкови продукти с условието, че са регистрирани от Професионалния здравен съвет. Това ще им даде легален статус да използват билкови лекарства, нелицензирани от Европейския закон (Директива 2001/83/ЕС и нейното допълнение 2004/24/ЕС. Това обезпечение е подобно на онова, което лекарите и фармацевтите използват, за да предписват нелицензирани продукти.

Повече по темата в интервюто с Емил Елмазов в телевизия TV+ :

http://www.youtube.com/user/ASSAMARIS1#p/a/u/1/LMgjszUgN1I

 

 
Ударът срещу билките пазен в тайна

УДАРЪТ СРЕЩУ БИЛКИТЕ ПАЗЕН В ТАЙНА

Идва краят на природната медицина, алармираха знахари и търговци

Анелия Илкова, Вестник РЕПУБЛИКА, брой 16.03.2011

Търговци и производители на лекарства у нас, както и Съюзът на билкарите в България, не са били навременно информирани за Директивата на ЕС (2004/24/ЕС) за традиционните билкови лекарствени продукти (ДТБЛП). В резултат на това на са успели да се възползват от 7-годишния гратисен период, предвиден за регистрация на билки и техни продукти, сигнализираха пред РЕПУБЛИКА дистрибуторски фирми и представители на Съюза на билкарите.
От пресцентъра на здравното министерство не бяха запознати с проблема.

Продължава...
 
Подписваме смъртна присъда на билките

На 15.03.2011 г. на първа страница на вестник Република беше изписано с големи черни букви „СМЪРТ ЗА БИЛКИТЕ“. Крайно време беше някоя медия да вземе на сериозно това което се случва вече от 7 години в Европейския съюз и да го „изкрещи“  така че всеки гражданин да чуе и да изяви правото си на глас. Дано, макар и в последния момент, българският народ се изправи на протест срещу Европейския орган, опитващ се да узурпира правото му на избор. Дано съберем поне толкова подписи, колкото протестиращи излязоха със своите автомобили на 13-ти март в цялата страна. Дано да докажем, че ни пука за здравето ни поне толкова, колкото за цената на горивата!

 

Вестник Република:

СМЪРТ ЗА БИЛКИТЕ

Директива на ЕС забранява търговията
 с лечебните растения от 1 май

Смъртна присъда за разпространението и консумацията на българските традиционни билки произнесоха нашите депутати. Това заяви в интервю за РЕПУБЛИКА Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите у нас.
„С подписването на директивата на ЕС за традиционните билки ще се ликвидират почти всички билкови аптеки и дрогерии“, заяви Елмазов. В документа на ЕС се изменя статутът на билковите препарати в лекарства. За да се използва, всяка една билка трябва да мине през сложна, скъпа и бавна процедура по регистрация.

Интервю с Елена Попова:

Господин Елмазов, ограничава ли билколечението Директивата на ЕС за традиционните билкови продукти, която предстои да влезе в сила на 1 май 2011 г.?

-       Евродирективата от 2011 г. и нейното допълнение от 2004 г. е изненадваща стъпка на фармацевтичната промишленост. В нея се посочва, че всички правила за производство и разпространение на лекарствени продукти трябва да са съобразени със защитата на общественото здраве. Това обаче трябва да се постигне със средства, които не възпрепятстват развитието на фармацевтичната промишленост – тук няма нито думичка за природното развитие. Нещо повече – само различните части от билки са обявени за лекарствени средства. В допълнението от 2004 г. всички растителни вещества и всичко, което се получава от обработка на растения, се привежда към лекарството.

Искате да кажете, че статутът им се изменя?

-       Да, сякаш досега те не са използвани. Всичко това трябва да мине отново под клинични изпитания, което веднага ни разкрива театъра на всички в производството на лекарства в Европа. От една страна, това е фармацевтичната промишленост, нейният бог е анализът. Т.е. трябва да се разгради едно нещо, за да бъде отделено от него активно вещество и то да бъде обявено за лечебно.

Големите фармацевтични компании ли са тези, които имат интерес за това, борейки се за пазара?

-       Разбира се. Ваксините са субстанция, която едва ли не представлява отслабена болест, която се вкарва в организма. Те могат да бъдат рекламирани -  обществените групи и държавните организации трябва да ги подпомагат. Така че, от една страна, Евродирективата от 2001 г. отваря една врата – само на фармацевтичните предприятия, а рекламата отваря друга врата – да се рекламират до безкрай ваксините. От тези врати на европеецът започна да му вее и той започна да усеща на гърба си кампании като луда крава, свински грип, птичи грип и други свински истории. Последния път при свинския грип, огромни партиди от ваксини бяха закупени от цели държави с едно усещане, че ваксините са били произведени след като е бил произведен и самият вирусен щам, който да предизвика тяхната поява. На държави като Германия им се наложи да връщат ваксини и едва ли не да се съдят с фармацевтичните компании. Тази директива в известна степен отвори възможност пред фармацевтичната индустрия да си създава сама основа за лекуване, т.е. да си създава сама болни хора, за да може после да ги лекува, колкото и странно да звучи.

 

 


 

 

Продължава...
 
София Прес

Съюзът на билкарите с петиция против евродиректива

Sample Image

Снимка: София Прес


Фармацевтичните гиганти убиват природната медицина, алармираха от Съюза на билкарите в България /СББ/. На пресконференция днес в Пресклуб „София Прес” председателят на СББ Емил Елмазов и главният редактор на в. „Лечител”Атанас Цонков разказаха за притесненията на билкарите и природолечителите у нас. Според тях Директива 2004/24/ЕС на Европейския съюз за билковите продукти и екстракти, използвани в народната медицина трябва да бъде отменена.

 
Вестник 24 часа...

Весел хляб се прави от загадъчното зърно лимец

Със 100 грама покълнало диво жито човек може да изкара цяла седмица, без да яде друго.

Калориите са еднакви с останалата храна, която човек би ял седем дена. По това древно еднозърнесто жито са луднали диетолозите по цял свят.

Освен това хлябът, изпечен от това зърно, оправя настроението подобно на веселия кекс от кофишоповете на Амстердам.

Това е лимецът - дивото жито от древността. Расте в Южна България в ниското на Родопите. В община Крумовград е и селцето, което е пренесло през хилядолетията името на това зърно.

Село Лимец днес има 95 жители и аха да изчезнат, но все още се държат здраво, сякаш да напомнят за онзи наш праотец, наречен лимец. И той е устойчив като родопчанин - има набито здраво стъбло и гордо вирнати осили на класа. Лимецът е способен да вирее и плоди при всякакви условия.

Ражда зърна, обвити в люспи.

Това е хлябът на човечеството от 15 хил. години, откогато датират находки от овъглена пшеница, казва билкарят и лечител Емил Елмазов.

Напук на ГМО той върна махалото в другата посока и започна да засява и да жъне лимец. Написа и историята му в книгата "Изначалният хляб лимец, дивото жито на древността". След като ми подари книгата си, Емил намери повод да ме срещне с опечен хляб от лимец и сплит класове с натежало зърно.

Близо 30 години преди това видях лимец в махала Райковци в Балкана край Вонеща вода. "В рода ни има едно завещание - да съхраним житото на прабългарите", каза тогава пред делва с лимец бай Митьо. Заради странния обет селяните го наричаха Митьо Лабавото, сиреч хлопала му дъската.

Убедихме главния агроном на общината да засее поне 5 дка от древното жито. "Нищо няма да пожънете - дивите прасета ще го изядат, затова тук сеем овес и ечемик", рече Пенчо Дурчев, но задели две ниви. В едната Митьо зася лимец, в другата апекато - овес. Заради бодливата обвивка на зърното лимецът остана непокътнат от животните.

През лятото текезесарите прибраха 130 кг овес и 280 кг лимец от декар. Оттогава знам, че хлабави са други, но не и бай Митьо от махала Райковци.

Днес това жито вече се предлага у нас, познато е като "житото на фараоните", с него се хранели и траките по нашите земи. И то е отговорът на ГМО.

"Лимецът е устойчив като катър и колкото се възпроизвежда, по-силен става. Европа намалява, защото се храни с хляб от хибридна пшеница, изпосталяло последно стъпало на своето възпроизводство, натоварено с химическа обработка. След нея повече семе не остава.

Лимецът не дава богата реколта, но пък засища добре и е лековита храна. Той е мощен антиоксидант, богат е на протеини и пази от много болести.

Традицията на неговото отглеждане в Германия, Швейцария и Англия продължава до средата на XIX век, след което е заменена с обикновеното хлебно жито. Причината е, че добивите от пшеницата могат да се увеличават с торене и генни модификации.

"Еднозърнестият лимец е архетип на пшениците, то е най-свидното растение на човешкия вид, негов вечен спътник, неговата вярна храна, която може да вдигне цели групи от хора да тръгнат по нормалния път на битието. Сега той може да върне живота на Балкана", казва Елмазов.

Някои отиват по-далече в прославата на древното жито. Според езотеричните школи то не е продукт на нашата планета, а слънчев плод, тръгнал от Сириус, за да стигне до Земята.

Близко до лимеца е друг стар вид пшеница - спелтата. Древният еднозърнест лимец еволюира в двузърнест лимец - емер. Стъблата му са по-високи и стройни и в една обвивка се оформят две зърна.

След още няколко спонтанни хибрида между диви треви и емер се ражда и спелтата - вид пшеница, който пак е облечен с допълнителна люспа. Зърното е по-едро, но пък добивите пак са малки. Спелтата се среща най-вече в Западна Европа и днес тя жъне своя ренесанс заради хранителни качества. За лимеца по-малко чуваме, тъй като е по-стар и много не е комерсиален", обяснява Емил Елмазов.

Лимец, емер и спелта въобще не се поддават на изкуствено торене и генни модификации. Те са древното жито на фараоните, хлябът на траките и последната храна на Христос. Време е да я възродим, за да възродим здравето у себе си. Засега се предлага само в диетичните магазини на твърде солена цена - близо 4 лв. за 300 г брашно. Опаковка от 100 г зърно от лимец пък струва 2,80 лв.

Той укрепва тялото и възправя волята

Дълбоко в структурата на човешкия геном е втъкан лимецът. Колкото години е имало човечество, толкова години е имало дива пшеница и човекът е израснал с нея. Лимецът се възприема направо от живата природа, така че нямаме друга генетично чиста храна.

Древното жито не изисква почти никаква преработка. Вечер семенца се накисват в кисело мляко и сутрин човек закусва с тях. Най-важното е, че дивата пшеница се поема в естествен вид, нейните лечебни качества са както в зародиша, така и в обвивката.

Лимецът има повече протеини от обикновената пшеница, но количествата на глутен са минимални, което го прави лечебна храна за алергичните към глутена.

От другите видове жито той има почти два пъти повече мазнини, белтъчини, фосфор, витамини от групите на В и А. С него може да се замести месото и зеленчукът. Ако майка захранва детето си с кашичка от лимец, то ще расте здраво.

Дивото зърно не приема торенето, затова не го долюбват земеделците, тъй като не могат да вдигат добивите. Лимецът не гълта тежките метали, от него бяга и радиацията. На 200 км от Чернобил дивата пшеница е останала чиста заради много твърдата обвивка. Зърното не се подава и на олющване, трябва специална техника. А всичко това не е изгодно на земеделеца, преработвателя и хлебаря. Но е изгодно за човека, защото зърното не полепва по червата и предпазва от рак. Много малка част от храните могат да бъдат съхранявани така дълго като дивото зърно, без да се променят качествата. Растението вирее на всички почви, където другите пшеници не могат. Лимецът дава истинско пълноценно хранене, за което сега ни лъжат много производители, които тъпчат храните с консерванти и бои.

Дори и препоръчваните като най-здравословна храна - мюслите, не са здравословни. Те се произвеждат след сваряване на определени видове пшеници, размачкват се между метални валци и се ликвидира всичко природно. После се пекат в метални пещи на 280 градуса и се заливат с изкуствени витамини. Пропагандира се, че мюслите ще спасят хората от стомашно-чревни заболявания. Мит е!

Археолози намериха овъглени семена от еднозърнест лимец отпреди 15-17 хил. години. Тази дива пшеница е останала непроменена. Каквото е намерено в египетските пирамиди, такова и в тракийските могили, същата е и днес. Все това силно стиснато в плевите си зърно с дълбока бръчка по средата. И да го вършееш, не можеш да го съблечеш. Трябва майсторски да го олющиш, все едно че го мамиш, за да го измъкнеш на бял свят, както се измъква диво животинче от дупката му. И да го оскубеш, не можеш да го унищожиш, ще се появи на друго място. И ако тръгнете на юг от Стара планина, ще разпознаете еднозърнестия лимец като плевел покрай пътищата и по синорите на Югозападна България. В Източните Родопи - още по-сигурно. Стъблото му е високо повече от метър, тънко и здраво. Класът му е сбит като свит юмрук, зърното е силно и сплеснато отстрани. А ниският хромозомен състав на лимеца е дал тази вековна издръжливост.

Лимецът е баща на всички по-късни пшеници, които можем да датираме отпреди 7000 г. Затова цяла Европа вече е луднала по дивата пшеница.

Зърно от лимец се стапя в устата, а зърно от сегашното жито остава непроменено. Това показва, че организмът приема древната пшеница като своя, а днешната - не.

Вече съществуват много рецепти в кухните на Западна Европа, а храните от лимец навлизат и у нас. Искам да запаля хората да отглеждат дивата пшеница, за да забравим болести като тежки колити, рак на дебелото черво, ентероколити и пр. Удивителното е, че със 100 грама покълнало жито човек може да изкара цяла седмица, без да яде друго. Калориите са еднакви с останалата храна, която човек би ял седем дни.

Днес всеки производител на храни или лекарства успява да помести вредностите на своя продукт в някакви норми. Когато е на горния праг на поредната норма, настават спорове. Споровете се решават с промяна в технологията, ако е възможно, или играят пачки от банкноти за заветното разрешение да произвежда своето. И никой не пита за вредите от храните, трупани в организма.

Отвориха Хлебна къща в Габрово

Във времена на консерванти, стабилизатори и генномодифицирани храни в Габрово изгради Хлебна къща 26-годишната Надежда Савова, докторант по културна и социална антропология в Принстънския университет. Преди месеци Надежда - софиянка с габровски корен, решава да стегне стария дюкянза зеленчуци на своята прапрабаба Стефанка и да го превърне в дом на всички габровци, които искат да се върнат към добрите традиции в храненето, занаятите и православието. Там е иззидано огнище, което два пъти седмично събира разочаровани от бързото и нездравословно хранене хора да месят, украсяват и пекат хляб.

Хлебната къща в Габрово вече е призната като уникален модел от Световната организация за бавна храна (Slow Food), създадена през 1994 г. в Италия като протест срещу "Макдоналдс". Членовете й са главно малки местни производители, които се опитват да запазят самата култура, свързана с храната - да я приготвят с любов и молитва, да я ядат бавно със семейството и с приятели. "Много искам уханието на топъл хляб да се усеща повече в Габрово", казва Надежда. "Хлябът е и най-универсалното творчество, защото то прилича на скулптура и всеки може да го прави".

Надежда се научила да меси самичка, без да ползва рецепти и точни пропорции. "Когато го правиш с любов и смирение, се получава. Хлябът обединява хората по света", твърди антропологът, обиколил повече от 50 държави. Във Виетнам и Корея например за религиозните празници се прави хляб от ориз. Такъв хляб от оризово брашно Надежда месила в една православна църква в Корея.

В Мексико месила хлябот царевица, а в Перу от картофено тесто. И навсякъде се получава нещо прекрасно, твърди младата жена.

Хлябът е и здравата връзка на българина с православните ценности, уверена е Надежда. Затова в габровската "Хлебна къща" не просто се пече хляб, но той е и благословен, тъй като върху питката се слага просфорен печат - щампа, която в православната обредност се поставя върху тестото за благословия. Скулпторът Калин Койчев вече сформирал към къщата кръжок за изработване на просфорни печати. "Ние все по-рядко общуваме помежду си, не произвеждаме сами храната си, забравили сме допира с изконни материали като дърво, вълна, глина, тесто. Това ни осакатява", смята Надежда.

Навръх 3 март италиански майстор замеси в Габрово бял хляб със зехтин и салвия. Надя омеси червен хляб с отвара от характерната габровска билка брош и червен пипер и зелен хляб от лапад. Така се получи хлебен български трикольор.

Надежда мечтае да създаде световна мрежа от хлебни къщи по света.

"Аз ходя постоянно на световни конференции по линия на университета ми, в който координирам подобни на читалищата национални мрежи в цял свят. Много хора се вдъхновяват вече от тази простичка идея на едно място да се прави хляб и изкуство", разказва младата българка. Тя вече е дала модела и концепцията си за изграждането на подобни къщи в Перу и Южна Африка, предстои откриване в Амстердам. Мечтата на докторантката в Принстън е да ги събере скоро в Габрово. Начинанието си финансира с лични средства и с помощта на доброволни дарения - не от заможни хора, а от сърце. Обединява ги посланието, четрябва всичко да се прави не просто с любов, а със скромност, а това е и основната ценност на християнството - смирението единствено носи мир. "Ако имаш покрив над главата си, хляб на масата и вяра, трябва ти само хора, които да обичаш, и творческо мислене, за да бъдеш щастлив", уверена е Надежда.

ЕВЕЛИНА ПЕНКОВА

 

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 Следваща > Последна >>

Резултати 16 - 30 от 49