ЕНЬОВДЕН
A+ | A-

Сладко от рози+ камбана = кожата сияе

Публикувана: Понеделник, 21-ви Юни 2010, автор(и): 24 Часа; прочитания: 367; коментари: 0
Сладко  от рози+ камбана = кожата сияе

В Етъра край Габрово Емил Елмазов приготвя древния илач от рози срещу всякакви белодробни болести. СНИМКА: ЕВЕЛИНА ПЕНКОВА

Оставете мазилата. За бяла и мека кожа яжте рози. Това припомня преди Еньовден шефът на билкарите Емил Елмазов.

Стара градска традиция отпреди век разказва, че всеки петък - деня на Венера, дамите хапвали сладко от рози. Скоро със задоволство забелязали, че кожата им ставала по-бяла, по-чиста и блестяща. Днешни изследвания доказват, че розата влияе целебно на кожата. Тази година Еньовден е посветен на розата - да се разбере, че тя не е само за козметика, а от времето на траките по тези земи хората са се хранели с нея, открехва Елмазов. На Етъра край Габрово оня ден и днес на Самоводската чаршия в Търново билкарите разкриват публично как се приготвя тракийски илач от рози (описан и от Авицена) срещу задух и всякакви белодробни проблеми.

"Розова зора" се прави по време на цъфтежа от пресни розови листа, на които се режат белите крайчета откъм чашката, богатият на масло розов хидрозол и пчелен мед.

За да има по-голяма сила, лекът се приготвя под звуците, които нашумелите в Москва звънари от ансамбъл "Светолитие" изкарват от плоски камбани. Звънарите се прочуха в Русия не само с камбанните си концерти, а и с това, че музиката им подпомага класическите методи на лечение.(24часа)

 

"Розова зора" ще приготвят на "Етъра" на Еньовден

 

"Розова зора" ще приготвят на "Етъра" на Еньовден

С концерт на Звънарите от село Каменское, Русия ще започне "Еньовден на "Етъра" в неделя. Трима души ще свирят на 39 плоски камбани "Били", докато на поляната се приготвя на живо пред гостите народното лекарство „Розова зора". Лекът е най- успешното и древно лекарство от рози срещу туберколоза, затруднено дишане и гангрени, каза съорганизаторът на празника Емил Елмазов от Съюза на билкарите.

"Розовата зора" се приготвя от мед и листа от рози, които се стриват със захар в хаванче. Към тях се прибавя розова вода с етерично масло. Народното лекарство се прави на пряка слънчева светлина и става готово за около 12 часа, добави Елмазов.

Днес той демонстрира приготвянето на здравословен коктейл "Билкария". 

Той се прави от листа от рози, екстракт от диви круши, извлек от цветове на бъз, розов сироп и розов сок.

Бяха показани и здравословни ястия като кюфтенца,

хапки с хайвер от коприва, различни десерти и сладкиши, приготвени от лимец.

 

Той е най- древното жито, което не се поддава на радиация и на химически въздействия.

Еньовден ще бъде отбелязан за двадесет и втори път в неделя в Архитектурно- етнографският комплекс„Етър" край Габрово. Тази година темата е „Лечебната сила на розата". За четвърта поредна година Музеят по история на медицината гостува в АЕК „Етър" с изложба на тема „От сифилис до СПИН. Венерическите болести в миналото и днес". В нея ще бъдат показани средства за предпазване и за лечение на полово- предаваните инфекции. Гостите на музея ще имат възможността да посетят и изложбата "Естествените влакна- фактори на цивилизацията" в голямата изложбена зала на Етъра. Изложбата проследява историята на естествените влакна и презентира текстила като основна част от човешкия живот в миналото и съвременния свят.

Обявен е традиционният за "Етъра" конкурс за Еньовденски венец, който трябва да е изработен от 77 билки и половина. Тази година ще има и още един конкурс за моминско венче от рози. Специално жури от музея и председателят на Съюза на билкарите- Емил Елмазов, ще разгледа и обяви победителите в конкурса. Предвидени са парични награди за най- добрите венци и венчета.

Дните около Еньовден  съвпадат с най-високата точка на слънцестоенето, с върха на слънчевата енергия. Според народната вяра , в този период от време билките са най-лековити, а който се окъпе в течаща вода, ще бъде здрав през цялата година.

Ще има базар на билки и билкова козметика, на народни лечебни практики, както и на талисмани за любов. По време на празника ще бъдат обявени и наградени победителите в регионалния конкурс „Лечебните растения на Балкана- европейско богатство."- със съвместното участие на Европейският информационен център "Европа директно"- Габрово.

"Еньовден в Етъра" ще започне в 11, 30 часа в неделя с изпълнения на детска градина "Слънце", детска градина „Явор", Танцов aнсамбъл „Сивек", Състав за изворен фолклор при читалище Габрово и Клуб" Българско хоро" към читалище „Бачо Киро"- София.

 

 

Емил Елмазов ще приготви лекарството против туберкулоза под звуците на руски камбани, изпълнени от московския ансамбъл “Светолитие”

Древен лек от рози срещу туберкулоза и затруднено дишане ще забърка в сряда, точно преди Еньовден, шефът на билкарите в страната Емил Елмазов. Той ще направи това на Самоводската чаршия във В. Търново. Елмазов е нарекъл лекарството си “Розова зора” и твърди, че това е най-успешният цяр срещу бронхиалните страдания.
Указания за приготвяне на народното лекарство намираме още при траките, казва Елмазов. По-ясна е рецептата в Богомилския зелейник от 11 в. В канона на медицинската наука на Ибн Халдун Сина, когото Западът нарича Авицена, технологията е описана подробно. И така е дадено първото име на древния лек - джуланджубин. Употребявал се основно против болки в гърдите.
Народните лечители използвали антибактериалните свойства на розата, като изрязвали всяко бяло крайче на листата, което имало горчив вкус, обяснява Елмазов. После нарязвали на ситно така приготвените листа и ги разбърквали с дървена лъжица в пръстена паница. След това постилали розите на бяла кърпа и ги оставяли да съхнат 6 месеца. Накрая смесвали изсъхналите рози с чист пчелен мед. Лекарството имало много добър ефект при заболяванията на белия дроб.
През XVII век, възхитени от този продукт, французите го включват във фармакопеята си с името “Розова консерва”. Но рецептата била променена. Аптекарите смилали листата от роза, прибавяли розова вода и мед и сгъстявали кашата на слънце. После слагали и глицерин. Така “розовата консерва” се превърнала в балсам за разкрасяване и освежаване на организма. Дори тогава дамите си организирали “Ден на розата”. Извършвали се ритуали, раздавало се сладко от рози, правели се увеселения.
Идва XX век и всичко е забравено. Хората се увлекли по химическата фармацевтика и почти никой не си спомнял за розовия еликсир. Само някои лечители го приготвяли в седмицата преди Еньовден. Един от тях е и Емил Елмазов, който вече е експериментирал древното лекарство. Чаках дълго, за да изпълня рецептата на богомилите, но си заслужава, коментира билкарят.
Съвременната рецепта на шефа на билкарите е следната: листа от роза дамасцена се смилат, смесват се със захар и се оставят 15 минути на силно слънце. На тих огън сместа се сгъстява в мед, произведен от 170 вида билки. Така се получава балсам за всички вътрешни органи, твърди Елмазов. Накрая се прибавя и розов хидрозол и лекарството се съхранява дълго време. Ароматът е невероятен, а лечебното въздействие върху белия и черния дроб е надминало всички очаквания. Затова билкарят назовал своя цяр “Розова зора, за да ви съмне”.
Емил Елмазов е поканил част от звънарския състав “Светолитие” от Каменское край Москва. Техният ръководител Александър Жихарев е майстор на камбани и звънар в московски храмове. Той е създал и патентовал уникалния инструмент - звоница от били, които представляват плоски камбани. Заедно с Александър Чайка и Николай Головеев, също звънари, правят прочутия състав “Светолитие”. Ансамбълът участва в много фестивали. В Русия използват билите в някои болници за подпомагане на класическите методи на лечение, разказва Елмазов.
Искам на забъркам розовата зора под звуците на билите и да експериментирам дали звънът може да се вгради в лечебното въздействие, обяснява билкарят. Ако това даде терапевтичен ефект, Елмазов ще закупи камбани и ще отглежда билките си с камбанен звън в своята билкова градина.

 

Вася ТЕРЗИЕВА

 

 

 

 

  Национална образователна програма  „Билкария“

 ЕНЬОВДЕНСКИ  ПРАЗНИЦИ

20- 24 юни 2010

 

 

 


22 юни

14.30-16.00 Пътуващо училище „БИЛКАРИЯ“- обучение на 150 ученици от началния и средния курс в разпознаване на лечебни растения по пътеките на здравето.

 

23 юни

10.30 В.Търново, Самоводска чаршия – концерт на звънарите от Каменское.

    Демонстрация на приготвяна на „РОЗОВА ЗОРА“ – НАЙ УСПЕПНОТО ДРЕВНО ЛЕКАРСТВО ОТ РОЗИ СРЕЩУ ТУБЕРКОЛОЗА И ДРУГИ БРОНХИАЛНИ СТРАДАНИЯ.

Билков базар.

24 юни

10.30 с.Кметовци( край Габрово) –концерт на звънарите в руините на местния църковен храм.

        Обредно варене на ковет-маджун, панацеята на балканджията.

    Ако иконата е молитва в цветове , храмът е молитва в камъни и форми , а звукът може да бъде превърнат в икона от звуци. Първата звукова икона влиза в още нереставрираната черква на с.Кметовци..

    Освещаване и събирана на помощи за черквата.

     Молебен за силата на лечебните растения, опазвани и отглеждани в пределите на резерват БИЛКАРИЯ.

За подробности и съгласуване се обръщайте към Емил Елмазов 0888 349 739

 

 

 

 

 

„Розова зора” срещу туберкулоза приготвят билкари от Велико Търново в село Братя Даскалови, Чирпанско

11 юни 2010 / 17:00 | Общество | радио "Фокус" - Велико Търново

Велико Търново. Едно от най – известните лекарства на всички времена, описано в Богомилския „Зелейник” през 10 – 11 век приготвят билкари от Велико Търново в чирпанското село Братя Даскалови, съобщи за радио „Фокус” – Велико Търново Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите в България. Той разказа, че за него има сведения и от известния арабски лечител Авицена, който разполагал с пълната рецепта за това как се приготвя. През 17 век французите наричат билковия лек „розова консерва” и го използват като средство срещу тубуркулоза. „През десетте века история, то наистина е доказало своите качества като лек срещу тази болестта и много други белодробни заболявания. Ние го нарекохме „розова зора”, тъй като правим възстановка на древната технология”, разказа Емил Елмазов. Отварата се приготвя от пресни розови венечни листа, на които се отрязват долни части, които са захванати за дръжката. Остава само розовият цвят, който е полезен за сърцето и белите дробове. „Имаме сериозни доказателства, че когато към „розовата зора” се добави чист пчелен мед, нагрят до 20 – 25 градуса, се получава еликсир, който дава здраве и сила на организма”, информира Елмазов. Тази „розова зора” ще бъде хитът на тазгодишния Еньовден. Билкарите ще научат всички хора, които присъстват на празника на Самоводската чаршия във Велико Търново и в АЕК „Етъра”, как се приготвя лекарството. „Туберкулозата по някакъв необясним начин се завръща и като един отзив за по – лошата храна и по – трудния живот на хората и недостатъчната пълноценност на храната. Това е един синтетичен, бих казал, процес в храненето, който нахлува в живота ни и постепенно го съсипва”, категоричен е Елмазов. Той се надява хората да се научат да си приготвят „розова зора” и да я ползват не само като лечение, а и като профилактично средство.
Катерина АСПАРУХОВА